برگزاری پیش آزمون ویژه دوره های آموزشی کوتاه مدت ، و مقایسته نتایج با ثمر بخش آموزش ارائه شده توسط مرکز آموزشهای تخصصی شهید عباسپور
مرکز آموزشهای تخصصی شهید عباسپور ، در راستای اجرای بهروشها آموزشی و انطباق بر نظام کیفیت نظام مدیریت یکپارچه IMS ( ISO 9001:2008 و ISO 14001:2004 و OHSAS 18001:2007 و IWA2:2007) بویژه موازین و الزمات خط مشی استاندارد آموزش (IWA2) ، نسبت به اجرای پیش آزمون در ابتدای شروع هر دوره آموزش از عزیزان شرکت کننده ، نموده است.
بیشک روشنمدی ثمر بخشی آموزش مورد اجرا این مرکز و مقایسات نتایج ارزیابی و نتایج پیش آزمونها ما را در راهبرد های فرگشت نظام آموزش پیشتاز خواهد نمود .
عزیزان شرکت کننده ، در دروره های آموزشی از این پس ، در ابتدای شروع دوره آموزشی مورد ارزیابی توسط اجرا پیش آزمون با اهداف ذیل قرار خواهند گرفت، تا انشاا... آموزشی هدفمند ، پویا، کارا را متضمن شویم.
اهداف ، جایگاه و ضروتهای اجرای پیش آزمون در آموزشهای تخصصی
پیش آزمون ارزیابی تحصیلی است كه پیش از شروع به آموزش توسط مدرس در راستای تعیین سطح و انطباق فرادهی با دانستگی آموزش گیرندگان صورت میپذیرد .كارشناسان معتقدند پیش آزمون ها یك راه كار اساسی و بنیادی برای محك زدن سطح توانایی و ظرفیتهای علمی متعلم است . در واقع با این گونه ارزشیابی ها ، می توان قدرت علمی وسطح دانش نظری فراگیران راسنجید و مطالب بعدی رامنطبق برهمین معیارهاوبادرنظرداشتن توانایی علمی اوو البته به فراخور داشته- های قبلی فراگیران به او ارائه نمود .
بر اساس روش سنتی كافی است محتوای آموزشی مورد تدریس قبل از شروه دورع آموزشی را مورد بررسی( پرسش و پاسخی شفاهی) قرار دهد و بررسی شود كه فراگیران اطلاعات و زمینه ی كافی برای آموزش جدید را دارا میباشند . ولی آیا می توان به چنین قضاوتی اطمینان و اكتفا كرد؟ یعنی می توان گفت كه همه یفراگیران معلومات و توانایی لازم برای درك مفاهیم جدید آموزشی را دارند ؟ و هیچ كدام نیازی به جبران وتكمیل معلومات ورودی خود ندارند ؟ اندكی تأمل و احتیاط در باره ی چنین قضاوتی ایجاب میكند كه مدرس دوره آموزشی خود شخصاً جواب سؤال راپید كند . با این هدف درس شایسته است پیش ازشروع دوره آموزشیپیش آزمونی (با قالب و هدف مشخص که در مرحله طراحی آزمون مورد توجه است) برگزار نماید یعنی معلومات ورودی فراگیران را بسنجد تا بتواند پیش نیازهای علمی و تخصصی آنان را تعیین نماید، بنابراین یكی از نتایج انجام دادن پیش آزمون تشخیص و اطلاع از میزان رفتار ورودی فراگیران است كه بر این اساس مدرس می تواند :
الف )- كمبودها ونارسایی های آموزشی را از طریق آموزش های تكمیلی (ترمیمی) و رهنمودهای لازم جبران كند( تشخیص توان و ظرفیتهای واقعی و فعلی فراگیر)
ب )- هدف ها و فعالیت های جدید آموزشی رامتناسب بامیزان توانایی های فراگیران دوره آموزشی مورد نظر، اصلاح و تنظیم و مورد بازخورد نماید .
ج )- نکاتِ درس جدید را طوری انتخاب كند كه همه ی فراگیران از آن بهره مند شوند.در حقیقا کارائی آموزش دوره آموزشی را تنظیم و دوره را بهرو ور تر نماید
نكته ی بسیار مهم و قابل توجه در انجام دادن پیش آزمون این است كه فراگیران همواره مقصود از پیش آزمون را بفهمد تا با رغبت وعلاقه در آن شركت كنند زیراچنانچه فراگیران از هدف واقعی پیش آزمون ها آگاه نباشند احتمال می رود این عمل جنبه ی امتحان به خود بگیرد و سبب نگرانی و خستگی روحی آنان شود .
از مزایا دیگر پیش آزمون این است كه مدرس می تواندبرمبنای كمبودها ی آموزشی فراگیران نوع و درجه ی فعالیت گروه فراگیران و یا فرد فرد آنان را مشخص كند .
پیش آزمون به مدیران آموزش و مدرسان این امكان را می دهد تاپس ازگذشت زمانی پایان دوره آموزشی و با انجام ارزشیابی های مستمر ( ثمر بخش آموزشی)،درعملكرد خود بنگرندوبدانندكه آیا شیوه ی تدریس وآموزش آنان مفیدبوده یاخیر؟با اعمال این روش همان طور كه اشاره شد مدرس ان قبل از تدریس، ازمیزان معلومات ونقاط قوت وضعف فراگیران خودآگاهی یافته ، الگوی تدریس خود را بر اساس همان اطلاعات مدون می سازند . البته این عمل زمانی قابل اعتنا می باشد كه متولیان امتحانات به طور دقیق ،برشیوه ی اجرای سازمان یافته و سلامتی كامل آن ، نظارت دقیق و اطمینان صددرصد داشته باشند تابه هر ترتیب ، بتوان در تجزیه و تحلیل آماری ، نتایج استخراج شده را معتبر دانست و مورد استناد قرار داد . ازسوی دیگر، ازآنجا كه در مباحث اصول ، روش ها و فنون تدریس وشیوه های نوین ارزشیابی بر این نوع آزمون ها تأكید فراوان شده است و این مهم مبین آن است كه این ارزشیابی ، به طورقطع و البته در دراز مدت در ارتقای كیفیت آموزشی تأثیر مطلوبی خواهد نهاد و به ویژه درشرایط فعلی كه دستگاه آموزش حین خدمت کارکنان با موج فزاینده ی افت تحصیلی روبروست اهمیت این گونه آزمون ها صد چندان می شود و امید به بهبود كیفی تحصیلات تخصصی آینده ، ما را ترغیب می سازدتا به مهم ترین بخش درفرآیند یادگیری یعنی ارزشیابی و تجزیه وتحلیل اهتمام ورزیم .
نتیجه این كه اگرپیش آزمون هابه شكل اصولی وسازنده ومنطبق بامعیارهای رایج درعرصه ی تعلیم وتربیت برگزار شود در دراز مدت نتایجی بس مفیدخواهد داشت كه چشم پوشی از این نتایج خوب و ثمربخش ، به هیچ روی قابل اغماض نیست .
تدریس یک موضوع چندوجهی است . ازیک طرف بانحوه ی تفکر و نیازها وعلایق فراگیران دوره های آموزش تخصصی مرتبط است و از طرف دیگربایدبه گونه ای باشدکه زمینه های رشدجنبه های مختلف هوش رافراهم آورد. ازطرف دیگر، بایدبایافته های روانشاختی تدریس- تفاوت های فردی نحوه ی تعامل وارتباط با فراگیران و... – هماهنگ باشد. هم چنین بایدبانظریات یاددهی- یادگیری ارتباط داشته باشد. به عبارت دیگر، درفرایند تدریس باید جلوه هایی ازنظریات یادگیری نوین(فراشناخت وساختارگرایی) حضورداشته باشد .