علم فيزيک علم شناخت طبيعت و کشف قوانين حاکم بر آن است. این علم گستره وسیعی از مفاهيم بنيادی تا مسائل کاربردی در صنعت و فناوری را در بر میگیرد و همواره نويدبخش اکتشافات علمی و فناوریهای جدیدمیباشد. امروزه تمایز علم فيزيک با ديگر علوم کمرنگتر شده و همانطور که انتظار میرود بر سایر علوم سايه افکنده به طوری که استفاده از دستاوردها و روشهای علم فیزیک در آنها بسیار مورد توجه قرار گرفته است.فيزيک بنيادی شاخهای از علم فیزیک است که قدمتی کهن در تاريخ علم دارد. این حوزه پژوهشی، مباحثی چون برهمکنشها در حوزه وسیعی از مقیاسهای مکانی و زمانی بین اجزای تشکیلدهنده عالم، کيهانشناسی و ذرات بنيادی گرفته تا مباحث مرتبط با برخی از مسائل فلسفی را شامل میشود. امروزه با رشد علوم مختلف موضوعات و شاخههای جديدی متولد شدهاند که تقسيم بندیهای سنتی علوم، ديگر کارامد نیستند. رشد و توسعه حوزههای پژوهشی جدید نيازمند نگرشی نظاممند، متوازن و چند جانبه از علوم مختلف است. به بیانی دیگر فرآیندی که در حال حاضر با آن روبهرو هستيم "ميانرشتهها" میباشند که در تولد و توسعه آنها،علم فيزيک با عنایت به رسالتی که دارد، نقشی اساسی بازی میکند. اين حقیقت باعث شده است که مرزهای علم فيزيک نه تنها به رشتههای فنی مهندسی بلکه به سایر علوم مانند علوم زيست محیطی و حتی علوم انسانی هم گسترش يابد.
گروه فيزيک دانشگاه شهید بهشتی به عنوان زیر مجموعه ای از دانشکده علوم طی سالهای ۱۳۴۶ الی ۱۳۴۸ شمسی تأسيس گرديد. اين گروه در سه مقطع کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکتری در گرایشهای ماده چگال، اتمی- مولکولی (لیزر و پلاسما)، ذرات بنیادی و نظریه میدانها، گرانش، نجوم، کیهانشناسی و سامانههای پيچيده فعالیت میکند.
دانشکده فيزيک فعاليت خود را در چهار حوزه کلی " فیزیک بنيادی "، " فیزیک نجوم و اختر فیزیک "، " فیزیک سامانه های پیچیده و زیستی" و " فیزیک کاربردی و مواد پیشرفته " بنا نهاده است.
گروه فيزيک بنيادی: اين گروه به طور عمده مباحث بنيادی علم فيزيک همچون موضوعات ذرات بنيادی، گرانش، کيهان شناسی، اخترفیزیک، رياضیفيزيک، مکانیک آماری و غیره را هدف قرار میدهد. از جمله شاخههای پژوهشی در این حوزه، میتوان به شناخت نیروهای حاکم بر طبیعت و برهمکنشها، روشهای نوین در ریاضیفیزیک، ساختارهای کیهانی در مقیاسهای مختلف، اخترفیزیک، نقش تقارنهای دقیق و تقریبی در طبیعت، مسأله ابعاد اضافی، فیزیک آماری و تحلیل سیستمهای پيچیده، غیرخطی و غیرتعادلی اشاره نمود.
گروه فیزیک نجوم و اختر فیزیک:
گروه فيزيک کاربردی و مواد پیشرفته: خاستگاه اين گروه به طور عمده پژوهش در مباحث علم فيزيک با دورنمای ارتقای توانمندیهای کاربردی و رفع نيازهای صنعتی، توليد فناوری روز و نگاهی به فناوریهای آينده است. از جمله پژوهشهای مطرح در این حوزه، میتوان به مباحث لیزر، اپتیک، پلاسما، ماده چگال و سیستمهای بسذرهای اشاره کرد.
گروه فيزيک سامانه های پیچیده و زیستی: همان طور که ذکر شد امروزه تقسيم بندیهای سنتی علوم در حال دگرگونی است و ديگر شاخص تمایز بارزی بین رشتههای مختلف ترسیم نمیشود. مفاهيم نوظهوری پدیدار گشتهاند که متعلق به رشته خاصی ازرشتههای مرسوم نمیباشند و از طرفی يک رشته به تنهايی قادر به پاسخ گويی کامل به برخی از این مفاهیم نيست.به بيانی ديگر پيچيدگیهای علوم نوين که از يک سو خود معلول پيشرفتهای چشمگير علوم پايه میباشد به همراه درخواست جامعه بشری، عامل اصلی بنای چنين حوزههای علوم ميانرشتهای میباشند. امروزه يکی از محورهای مورد توجه در کشورهای توسعهيافته برای تضمين بقا و در کشورهای در حال توسعه برای رسيدن به يک توسعه پايدار با روندی در حال رشد، بیشک نگاه درست مبتنی بر عقلانيت و آيندهنگری در چنين حوزههاي جديد علمی میباشد. اين شاخه از علم فيزيک به مسايلی میپردازد که نه تنها دغدغه فيزيکدانان بلکه در سایر رشتهها نیز مورد علاقه پژوهشگران است. از جمله موضوعات مورد بحث در این گروه، میتوان نانو فیزیک، بیو فیزیک، هوش مصنوعی، هواشناسی، فیزیک اجتماع و فیزیک فضا رانام برد.