درباره

معرفی مرکز

 

     مرکز مطالعات سنجش از دور و GIS (سامانه های اطلاعات جغرافيايي) دانشگاه شهيد بهشتي در سال 1378 با پذیرش 5 دانشجوي كارشناسي ارشد در رشته سنجش از دور و سيستم های اطلاعات جغرافيايي با گرايش منابع آب و خاك، فعاليت خود را بطور رسمي آغاز نمود و در سال 1382 از نظر فضا و امکانات آموزشی احیاء و نوسازی گردید. اولين دانشجویان این مرکز در تابستان 1382 موفق به اخذ مدرك كارشناسي ارشد گرديدند. همچنین در سال تحصیلی 1395 دو گرایش دیگر با عناوین سنجش از دور و سيستم های اطلاعات جغرافيايي (مطالعات شهری و  روستایی) و (مخاطرات محیطی) به فعالیت های آموزشی گروه افزوده شده است و گرایش منابع آب و خاک به مطالعات آب و خاک تغییر پیدا نمود همچنین مقطع دکتری سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی با پذیرش 6 دانشجو در مهر ماه 1395 آغاز به کار نموده است. 

      در دوره کارشناسی ارشد (ناپيوسته) و دکتری سنجش از دور و GIS دانشجويان ضمن آموزش و فراگیری دانش و فناوری سنجش از دور و سامانه های اطلاعات جغرافیایی، با انجام پژوهشهاي تخصصي در كارگاهها و تأليف و تدوين پايان نامه تخصصی، مهارتهاي علمي و عملي سنجش از دور و سامانه های اطلاعات جغرافیایی را در زمینه گرایش خود كسب مي نمايد.

     فناوری سنجش از دور و GIS با پتانسيل هاي بالقوه خود كمك بسيار زيادي را در گردآوری، استخراج، بروزرسانی، تفسير، ذخيره سازي، ساماندهي و نمايش كلية اطلاعات مكان مرجع فراهم نموده و طراحي و پياده سازي كاربردهاي مورد نياز را در واحدهاي مختلف ممکن می سازد. محدوديت منابع از يك طرف و رشد صنايع و شهرها همراه با تقاضاي روز افزون جهت تأمين انرژي مورد نياز بخشهاي صنعتي، كشاورزي و خدمات عمومي كشور از طرف ديگر، لزوم به خدمت گيري يك تفكر سيستمي، جامع و بهينه را در زمينه مديريت منابع، روز به روز آشكارتر و با اهميت تر مي سازد. بديهي است كه در راستای نیل به توسعه پایدار، سازمانها و موسسات دولتي و خصوصي ناگزير به استفاده از پيشرفته ترين روشهاي نوين علمي و فني همانند علم و فناوری سنجش از دور و سامانه های اطلاعات جغرافيايي (GIS) در مديريت و برنامه ريزي بهينه منابع و امكانات خود مي باشند. دانش‌آموختگان این رشته قادرند تا در برنامه‌ريزي هاي منطقه‌اي، طرح ريزيهای كالبدي، آمايش سرزمين و ارزيابي پيامدهاي زيست محيطي توسعه و در برنامه‌ريزي هاي علمي و اجرايي سازمانهاي مختلف (مانند سازمان حفاظت محيط زيست، سازمان نقشه برداری، سازمان زمین شناسی، سازمان هواشناسی، موسسۀ اقیانوس شناسی، وزارت كشور، وزارت جهادکشاورزي، وزارت صنايع، وزارت مسكن و شهرسازي، وزارت نفت، استانداريها، شهرداريها و مهندسين مشاور) مشاركت نموده و آنها را در برنامه‌ريزي ها، اجرا و مديريت طرحهاي پژوهشي و اجرايي ياري دهند

      از آغاز فعالیت مرکز تاکنون تعداد قابل توجهی مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی و ISI به چاپ رسیده است و بسیاری نیز پذیرش نهایی شده و در نوبت چاپ می باشند. همچنین این مرکز در کارنامه پژوهشی خود تعداد زیادی مقاله که در کنفرانس های بین المللی و داخلی بصورت شفاهی و یا پوستر ارائه شده اند را دارا می باشد.

     مرکز مطالعات سنجش از دور و GIS در زمينه هاي پژوهشي، با انجام تحقيقات و پژوهش هاي متعدد در شاخه هاي نو با مراکز و سازمان های مختلف در سطح کشور، موفق به ارائه گزارش هاي جامعي در زمينه هاي مختلف با گرايش هاي شهري، ناحيه اي و محيطي گرديده است.