مرکز پژوهشی فرآورده‌های زنبور عسل

ضرورت تشکیل براساس اسناد بالادستی کشور

با جهانی‌شدن تولید فرآورده‌های زنبور عسل و مشارکت موثر بیش از 150 کشور جهان در تولید این محصول، اصالت‌سنجی بر اساس شیوه‌های دقیق و جامع بسیار ضروری هست. استفاده از نشانگرهای متنوع در کنار هم و به‌صورت منسجم در کنترل کیفی اعم از شیمیایی، گرده‌شناسی، حسی و جغرافیایی از اهمیت بالایی برخوردار است. متأسفانه معیارهای جامع، فراگیر و تکرارپذیری جهت این اصالت‌سنجی به‌کار گرفته نشده که سبب مشکلات در تجارت این فرآورده‌ها بین کشورها شده است.

ایران از نظر تولید فراورده‌های زنبور عسل در رتبه سوم تا چهارم جهان قرار می‌گیرد. وضع قوانین و استانداردهای اجباری کنترل کیفیت و رتبه‌بندی این فرآورده‌های طبیعی، سبب حذف کاهش تقلب از چرخه تولیدشده و هر نوع از این فرآورده‌های طبیعی، بر اساس معیارهای اصالت، منشأ گیاهی، کیفیت، سلامت و ایمنی، تحت قیمت‌گذاری دقیق و یکنواخت قرار می‌گیرد. این فرایند در بخش تولید سبب گسترش شکل‌گیری نشان‌های تجاری در زمینه این فرآورده‌های طبیعی، قیمت‌گذاری منصفانه، گسترش صادرات و ارتقاء درآمد برای چرخه تولید این فرآورده‌های طبیعی، می‌گردد. این فرایند سبب افزایش اعتماد مصرف‌کننده، افزایش قدرت انتخاب مصرف‌کننده، افزایش تقاضا، ارتقاء سلامت جامعه و درنهایت رونق بیشتر تولید و اشتغال پایدار در حوزه فرآورده‌های طبیعی زنبورعسل می‌گردد.

در کشور ایران نیز درهمِه 9 بند سیاست‌های كلیكشاورزی به دستگاه‌های اجرایی در سال 1391 به این موارد تأکید شده است. در سیاست‌های کلی اقتصاد  در سال 1392 به دستگاه‌های کشور جهت تأمین رشد پویا و بهبود شاخص‌های مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز بیست‌ساله، سیاست‌های كلی اقتصاد مقاومتی با رویكردی جهادی، انعطاف‌پذیر، فرصت ساز، مولد، درون‌زا، پیشرو و برون‌گرا تأکید شده است.

در سیاست کلان محیط‌زیست نیز در سال 1392 به دستگاه‌های اجرایی کشور بر گسترش اقتصاد سبز با تکیه‌بر محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک تأکید شده است. به‌علاوه در سیاست کلان سلامت در سال 1393 به دستگاه‌های اجرایی کشور بر تأمین امنیت غذایی و بهره‌مندی عادلانه آحاد مردم از سبد غذایی سالم، مطلوب و کافی، آب‌وهوای پاک، امکانات ورزشی همگانی و فرآورده‌های بهداشتی ایمن همراه با رعایت استانداردهای ملی و معیارهای منطقه‌ای و جهانی تأکید شده است. در برنامه جامع علمی کشور جهت‌دهی به چرخه علم و فناوری جهت ایفای نقش مؤثر در سلامت و اقتصاد به‌عنوان اهداف راهبردی کلان معرفی‌ شده است. بنابراین این پشتوانه حقوقی و معنوی والا می‌تواند زمینه‌ساز گسترش تولید و مصرف عسل طبیعی در کشور گردد.

 مرکز تحقیقات فرآورده‌های زنبور عسل به عنوان نخستین مرکز تحقیقات جامع علمی دانشگاهی در حوزه فرآورده‌های زنبور عسل در هیات امنای محترم دانشگاه شهید بهشتی تصویب شده است. این مرکز به صورت خودگردان می‌باشد و کسب بودجه‌های پژوهشی - اداری آن به عهده خود مرکز است. بنابراین این مرکز با تکیه بر ظرفیت‌های علمی متخصصان و همکاری با بخش خصوصی جهت دستیابی به اهداف پژوهش و مالی خود فعالیت می‌کند.
 

بیانیه چشم‌انداز

مرجعیت علمی حوزه فرآورده‌های زنبور عسل و ارتقاء سلامت جامعه با مصرف فرآورده‌های فراسودمند و دارویی زنبور عسل

ماموریت

حرکت در مسیر اسناد بالادستی کشور و ارتقاء جایگاه کشور در حوزه فرآورده‌های زنبور عسل در سطح ملی و بین‌المللی بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی ملی در راستای دستیابی به  مرجع کنترل کیفیت، اصالت سنجی و تولید فرآورده‌های دانش‌بنیان زنبور عسل فرهنگ‌سازی و آموزش عمومی جهت ارتقاء دانش عمومی و سلامت در حوزه فرآورده‌های زنبور عسل 

اهداف

  • زمینه‌سازی جهت دستیابی به اهداف سیاست‌های کلان کشور در حوزه محیط زیست، کشوری، بهداشت و درمان، اقتصاد مقاومتی، برنامه‌های پنج ساله توسعه و برنامه جامع علمی کشور در حوزه فرآورده‌های زنبور عسل
  • اخذ مجوز آزمایشگاه همکار و مرجع سازمان‌های استاندارد، غذا‌ دارو و سازمان دامپزشکی و صدور گواهینامه‌های اصالت‌سنجی و رتبه‌بندی
  • تولید محصولات دانش‌بنیان در راستای ارتقاء سلامت جامعه جامعه، رونق تولید، اشتغال‌زایی و کسب مرجعیت ایران در حوزه فرآورده‌های زنبور عسل در سطح ملی و بین المللی
  • برگزاری کارگاه، کنفرانس، رخداد علمی در سطح ملی و بین‌المللی جهت دستیابی به مرجعیت علمی
  • کسب مجوز نشریه علمی تخصصی جهت دستیابی به مرجعیت علمی
  • جذب دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی و پسادکترا جهت دستیابی به مرجعیت علمی
  • مشاوره و آموزش حوزه فرآورده‌های زنبور عسل از استقرار زنبورستان تا اصالت سنجی و تولید
  • ایجاد نشان تجاری ملی و بین‌المللی
پیوندها:
مدیر مرکز
بخش‌های مرکز